Pivovar

Pivovar v Pivovarském domě Poupě budujeme hlavně proto, abychom zájemcům mohli nabídnout širokou paletu pivních chutí a vůní. Srdcem pivovaru je dvounádobová desetihektolitrová varna umístěná přímo u výčepu. Specialitou této varny je chmelový cíz, který u nás dnes používá jen několik málo pivovarů. Chmelový cíz nám umožní vařit pivo z hlávkového chmele, a to jak sušeného, tak čerstvě sklizeného přímo z chmelnic, tedy v jeho nejlepší podobě. Pomocí cízu budeme moci na varně pohodlně zpracovávat i další suroviny a přísady, jako je koření nebo ovoce.

Sklep je vybaven čtrnácti 10-ti hektolitrovými cylindrokonickými tanky pro hlavní kvašení a dokvašování. Díky uzavřenému kvašení můžeme využívat pro kvašení piva více kmenů pivovarských kvasinek, což nám umožní vyrábět  téměř všechny populární styly piva, které nejsou z nějakého důvodu vázané na jinou lokalitu. Plánujeme vařit převážně svrchně kvašená piva, u spodně kvašených se bude několikrát do roka jednat spíše o silná speciální piva.

Protože u většiny piv budeme používat chmelení za studena, doplnili jsme pivovar o Hop Gun - zařízení, díky kterému dosáhneme prouděním piva přes chmel lepší výtěžnosti chmelových silic z chmele v čase několika hodin bez nežádoucích chutí a vůní objevujících se u stacionárních technik studeného chmelení.

Plánujeme také pořídit dřevěné sudy od rumu či whisky pro dozrávání silných limitovaných edicí piv.

Máme pivovar, místo s neobyčejnou pivovarskou historií i odhodlání vařit skvělá piva. Teď už tedy jen pivovarské ,,Dej Bůh štěstí''! A Vám nevšední pivní i nepivní zážitky!

Ladislav Němeček, sládek.